De politiek-juridische dimensie gaat over willen en kunnen deelnemen aan politieke besluitvorming. Deelnemen aan politieke besluitvorming kan gaan over het stemmen bij officiële verkiezingen, maar kan ook gaan over andere politieke niveaus (Europees, landelijk, regionaal, gemeentelijk, wijk, school). Hierbij heb je ook te maken met alle wetten en regels waar wij als burgers mee te maken hebben.

 

Wij zijn als burger betrokken bij de politiek en andersom. Soms merk je meer van bepaalde wetten , soms wat minder. Om als burger betrokken te zijn bij alles wat er besloten wordt, is het belangrijk dat jij weet het het één en ander werkt. Want hoe komen wetten bijvoorbeeld tot stand? Wat mag en kan een politieke partij? Hoe is jouw stad bezig met duurzaamheid, veiligheid en de diversiteit aan culturen?

 

​Bij deze dimensie kun je denken aan de volgende onderwerpen:

Democratie, verkiezingen (landelijk, provinciaal, gemeente), rechtstaat, mensenrechten, eerste en tweede kamer, kabinet, politieke partijen, wetten, Europese Unie, koning, monarchie verdeling van de macht, verkiezingen, en ander vormen van staten, wetten en regels, werknemers rechten en plichten (CAO), etc.

Bron: Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB